Att välja tatueringsmotiv

Det är spännande, och svårt, att välja tatueringsmotiv. Tatueringar är livslånga beslut, så det är inte konstigt att många är nervösa inför att välja tatueringsmotiv, framförallt första gången. Tänk om man ångrar sig! Tyvärr är det en risk man får ta när det gäller något permanent, men med god planering och research minskar risken avsevärt.

Rätt motiv?

Valet av tatueringsmotiv är något oerhört personligt, oavsett om motivet har en speciell betydelse för personen eller om det bara ska vara snyggt eller coolt. Det finns dock motiv som är säkrare kort än andra. Universella symboler, konst, motiverande citat och tribut till familjemedlemmar eller livslånga hobbyer tenderar att hålla sig relevanta för personen. Trendiga motiv, namnet på nya flick- eller pojkvännen och referenser till ny popkultur är mer osäkra och riskerar att åldras dåligt eller till och med komma att väcka dåliga associationer. Det betyder inte att dessa motiv per automatik är dåliga val, men det är än viktigare att vänta och låta idén gro för att se så att det verkligen känns rätt även i framtiden.

Tid att fundera

Hur länge ska man vänta från att en idé till en tatuering kläcks till att den sätts i verket? Det varierar från person till person och beror också på andra faktorer som hur stor den tänkta tatueringen ska vara, men en generell riktlinje skulle kunna vara allra minst sex månader, men helst ett år eller mer. Kanske känns idén perfekt redan från start och då kan det kännas tråkigt att vänta, men ett år eller två är ingenting i jämförelse med resten av livet, och är tatueringen verkligen den rätta kommer den att vara väntan värd.

Testa idén

Är du osäker på om det tänkta motivet verkligen är något du vill ha på kroppen för alltid, eller om det bara är ett motiv du gillar? Testa det först i andra utföranden. Köp eller designa en t-shirt med favorit-filmkaraktären, beställ Nyckelband med tryck med loggan till ditt företag som du brinner för och låt andra bära motivet tillsammans med dig, skaffa en poster-version av den där tavlan du gillar. Kanske räcker det så, men är du fortfarande övertygad om att det är en tatuering av motivet du vill ha är det bara att köra.

Under väntetiden finns det också andra saker du kan göra för att “testa” motivet. Ta dig tid att hitta rätt tatueringsstudio och kontakta dem, väntetiderna kan ofta vara långa. Har tatueraren tid kan ni också bolla idén tillsammans. Ta tillvara på tatuerarens expertkunskaper om vilka motiv som fungerar som tatueringar, kanske blir du avrådd, eller så har tatueraren förslag som tar motivet till nya höjder. Du kan också be tatueraren att skissa upp motivet åt dig, eller göra det själv, och hänga bilden på ett väl synligt ställe där hemma, exempelvis kylskåpet. Om du tröttnar på att se bilden vareviga dag, ja, då vill du nog inte ha den på kroppen heller.

Till sist

Med dessa råd och en stor portion tålamod minskar du risken för misstag, och ökar chansen att hitta precis rätt motiv, det där som står sig hela livet. Lycka till!