Grupper förknippade med tatueringar

Tatueringar blir allt vanligare bland de yngre generationerna i samhället, och således allt mindre stigmatiserat. Även om många i den äldre generationen fortfarande förknippar tatueringar med vissa grupper i samhället, försvinner dessa konnotationer allt mer i takt med att fler unga människor skaffar tatueringar, och växer upp utan dessa fördomar.

Anledningen till att fördomarna uppstod i första taget var naturligtvis att tatueringar förr i princip enbart bars av dessa grupper. Ända fram till 1980-talet, när tatueringar började bli en modefluga, bars tatueringar i västvärlden nästan uteslutande av kriminella och av sjömän. I början av 1900-talet skrev man till exempel att ”Svensk allmoge tatuerar sig ej. Det gör däremot tattare, sjöfolk, anläggningsarbetare, stamanställda soldater, förbrytare och prostituerade”. Det som hade störst inflytande över motiven och de grupper som tatuerade sig var de amerikanska sjöfararna och männen i den amerikanska flottan. De valde motiv som hade sentimental, patriotisk eller religiös betydelse för dem, som rosor, örnar, hjärtan och skepp. Dessa tatueringar spred sig sedan genom det inflytande som USA hade i resten av västvärlden.

Även om tatueringar idag är vanligare, är det fortfarande vissa grupper i samhället som oftare bär tatueringar, och som tatueringar förknippas särskilt med. Ett sådant exempel är hårdrockare, där urtypen har långt hår, skägg och tatueringar längs med armarna. Om man vill ha tatueringar som en del av en utklädnad, till exempel för att man ska klä ut sig till hårdrockare eller sjöman, men inte är beredd att märka kroppen permanent, finns det lyckligtvis flera lösningar man kan använda sig av. Numera finns det till exempel ett ganska stort utbud av temporära tatueringar för ”vuxna”, som alltså är tänkta att efterlikna riktiga tatueringar. Det går också att använda sig av så kallade ”tattoo sleeves”, alltså lösa ärmar i meshtyg med tatueringsmönster som man trär på armarna så att det ser ut som att man har hela armarna täckta av tatueringar. Du hittar allt du behöver till din utklädnad utöver tatueringarna på Partykungen.se.

I andra länder är dock tatueringar fortfarande något som är närmast tabu på ”vanliga” människor, och något som starkt förknippas till kriminalitet. Ett sådant exempel är Japan, där tatueringar på kroppen, särskilt stora, grafiska och färgglada tatueringar, är ett tecken på att man tillhör yakuzan, den japanska maffian. Det är till exempel ofta förbjudet att komma in i japanska badhus, onsen, om man har stora tatueringar. Sannolikt kommer även denna uppfattning att förändras så småningom, men än så länge är tatueringar betydligt mer kontroversiella i Japan än i större delen av västvärlden.