Sverige har den befolkning på jorden som ligger i topp när det gäller att tatuera sig. En stor andel svenskar har åtminstone en liten tatuering som kanske sitter på någon gömd plats. Dock är det lätt hänt att man går längre och tatuerar sig flera gånger, men vad händer med den andel som faktiskt ångrar att man tatuerade sig? Det är nämligen lätt hänt att en tatuering föds efter en vadslagning, en fyllenatt eller som en impulsiv tanke som man inte har övervägt särskilt noga, men man kan ta bort det även om det är dyrt och gör ont.
Tänk efter innan du tatuerar dig
Det låter kanske som ett manande finger men försök att inte tatuera dig om du inte tänkt igenom det först. I bästa fall kan du prova med en tillfällig tatuering innan på ett bestämt ställe på kroppen bara för att se hur du trivs. Gå till en erkänd tatuerare och se vad personen har i sin portfolio. Oftast brukar det även hänga flera teckningar som är inramade i ramar som köpts online, ett tillfälle för alla kunder att se vad tatueraren är bäst på samt hur tatueringen blev. Kolla på så många bilder som möjligt för att få en bättre uppfattning.
Hur tar man bort en tatuering?
Tatueringsborttagning sker idag med laser. Det är en kraftfull laser och normalt krävs flera behandlingar för att hela tatueringen ska gå bort. Lasern ger ofta ett bra resultat men dock beror det naturligtvis på om din tatuering är stor och avancerad eller om det bara rör sig om en liten enkel ros. Var den sitter har också betydelse, särskilt för smärtan. En tatuering på skinkan där du har mycket fett gör mindre ont än om du skulle lasra foten där det i stort sett bara finns skinn och ben.
Lasern som tar bort tatueringar heter bland annat Nd Yag men även andra lasertekniker kan förekomma såsom fractional laser och dylikt. Det är viktigt att behandlaren vet vad han eller hon gör så att du inte blir bränd. Det är också lika viktigt att lasern i fråga klarar av att ta bort alla slags färger, beroende på vilka färger du har i din tatuering. Om tatueringen har blekts med åren och knappt är igenkännlig längre, kan det krävas färre behandlingar eftersom den redan är nött. Är den däremot färsk får du räkna med minst 3 tillfällen. Intervallerna kan variera men det tar tid innan huden återhämtar sig och läker för att bilda ny hud. Ett intervall mellan 6-8 veckor är därför normalt.
Hur funkar det?
Lasern tränger in i huden och löser upp färgpigmenten och liksom slår sönder dem. Kroppens vita blodkroppar tar sedan hand om pigmenten och transporterar bort dem från kroppen.